Якщо ви стежите за своїм здоров’ям, хочете відновити стабільну роботу ШКТ і мати гарну фігуру, тоді у ваш раціон варто додати ще один компонент. Клітковина – це складний вуглевод або харчове волокно, яке можна отримати із рослинних продуктів. Вона не перетравлюється організмом, проте необхідна для кишкових бактерій, які використовують її для виконання більшості функцій.
Існує у двох видах – розчинна (пектин, інулін, камеді) та нерозчинна (лігнін, лігнани, целюлоза), і кожен з них по-своєму важливий. Практично у всіх рослинах присутні обидва різновиди, відрізняються лише пропорції.
Що таке клітковина: як вона працює
Волокна переробляються корисною мікрофлорою кишечника, завдяки чому підтримується стабільна робота всієї травної системи. Як результат – зменшується почуття голоду, ви не переїдаєте, контролюєте вагу. Розчинні відповідають за рівень цукру та холестерину в крові, нерозчинні – за очищення організму та виведення токсинів. І це лише деякі з корисних ефектів від регулярного прийому.
Чим корисна клітковина
Нерозчинна складається зі стійких до травних ферментів волокон, які проходять через весь організм, практично не змінюючи свого вигляду. Головна її функція – формування калових мас. Вона виконує стимуляцію кишечника для виділення слизу та рідини. Вода вбирається, що потрібно для отримання калових мас, а вироблена слиз виступає інструментом їхнього просування і виведення з організму. Для чого потрібна клітковина цього типу:
- Очищення всього ШКТ.
- Виведення токсинів, забруднень і навіть паразитів.
- Абсорбція та усунення подразнюючих речовин.
- Звільнення від запорів.
- Виключення здуття живота.
- Регулювання рівня холестерину та цукру в крові.
Її можна отримувати з їжі: висівки, коричневий рис, сочевиця, насіння, горох, горіхи, цілісні злаки. Розчинна переробляється в желеподібну речовину, у складі присутні спеціальні пребіотичні сполуки. Користь таких харчових волокон полягає в наступному:
- Обволікує стінки ШКТ і уповільнює процес травлення. Завдяки цьому мінерали максимально всмоктуються, апетит знижується.
- Покращує внутрішню мікрофлору.
- Зміцнює імунну систему.
- Стає їжею для пробіотичних бактерій.
- Допомагає контролювати вагу.
Міститься в овочах, ягодах, насінні льону, вівсяних пластівцях, чорному хлібі тощо.
Необхідна кількість клітковини: добова норма
Якщо у вас немає протипоказань за станом здоров’я, тоді дієтологи рекомендують приймати в день близько 30 грамів компонента. Однак, як показують практичні дослідження, більшість людей важко доходять до позначки в 10-15 грам. Саме тому важливо добирати норму іншими способами.
Клітковина для кишечника: як приймати
Існує ряд певних умов прийому продукції у будь-якому її вигляді. Одне з основних правил вживання, яке діє як при схудненні, так і при лікуванні та очищенні організму: потрібно поєднувати розчинні та нерозчинні волокна у пропорції 3:1. У продажу зустрічається клітковина в порошку, який потрібно розвести рідиною: на 1-2 столові ложки 1 склянку води. Якщо ви хочете додати смак улюблених ноток, можна приготувати смузі. У процесі схуднення для розведення можна використовувати кефір або натуральний йогурт. Так ви зможете робити корисні та смачні коктейлі.
Включаючи до раціону клітковину, як приймати її підкажуть наступні особливості:
- Потрібен певний час, щоб адаптуватися до надходження компонента у великій кількості. Тому рекомендується вводити його, поступово збільшуючи дозування.
- Вживання через сирі овочі може дратувати чутливий шлунок.
- Розбираючись як приймати клітковину в порошку, важливо випивати в день не менше 2 літрів води. Це дозволить виключити засмічення кишечника.
- Одержання речовини через продукти має деякі умови. Фрукти слід їсти у першій половині дня, овочі рекомендується їсти у парі з нежирною рибою чи м’ясом.
Яку клітковину краще купити: пропозиції від Грін-візи
Компанія пропонує комплекс препаратів з виключно рослинним та природним складом:
- Пребіогрін. Допомагає повноцінно розвиватися корисним бактеріям та формувати дружню мікрофлору. При регулярному застосуванні відзначається покращення стану травної системи та здоров’я в цілому. Продукція такого плану підвищує ефективність пробіотичних засобів.
- Хітозан. Знижує апетит, подовжує відчуття ситості, добре працює для схуднення. Головні дії – блокування жиру, захист від токсинів. Відповідає за стабілізацію рівня цукру та холестерину в крові.
- Пробіотик 7. Продукти життєдіяльності лакто- та біфідобактерій регулюють обмінні процеси. Використовуються для профілактики поширення хвороботворних мікроорганізмів, формування сприятливого середовища для розвитку здорового мікробіома.
Для отримання бажаного результату курс прийому становить 1-2 місяці. Розібравшись, яка роль клітковини у травленні, ви зможете урізноманітнити раціон не лише продуктами харчування, а й корисними препаратами від компанії Грін-віза. Перед застосуванням проконсультуйтеся зі спеціалістом нашого інтернет-магазину.